växjö guide

Sunday, October 14, 2012

VÄXJÖ GUIDE
_______________

Många gånger har vi suttit ett gäng växjöbor och spånat i vad och vart vi gärna tar med vänner som gästar Växjö, för när det väl händer, har vi aldrig någon aning. Därför har jag vart ute och tagit mig en titt i staden och kommer här med några tips. Vet redan nu att detta kommer bli en följetång eftersom medan jag skriver kommer på fler ställen jag gärna vill visa er. 

_______________
 
CARPE DIEM MINI
_______________

Västergatan 8. Liten inspirerande och välkomnande butik med många ha begär, säljer bland annat produkter från lilla bruket, Annaleena, Affari, Cloud 69 och second hand. Carpe diem mini är i alla högsta grad en levande livsstilsbutik som känns helt rätt i tiden. Mari som driver butiken har den rätta fingertoppkänslan och efter en av hennes många inköpsresor vill man gärna vara där först, eftersom allt tas in i små upplagor, då är det tur att butiken ligger på min gata.

 _______________
  

SVEAS DESIGN OCH VINTAGE
_______________
Västergatan 8. Granne med Carpe Diem mini ligger Sveas, om Carpe Diem mini är svart, vitt, mint och brunt så är Sveas raka mottsatsen. Många glada färger i inredning, kläder, smycken och barnartiklar från kända märken som; Ferm living, Muuto, Bloomingville, Nordal, Isak, Maze, Anna Kraitz och inte fullt så kända; hannapanna, KvartGlas, HelleSjö och Frans Oscar. Även här en charmig livsstilsbutik man inte får missa vid ett besök i Växjö.
_______________

 
VÄXJÖ ELEKTRISKA
______________
 
Storgatan 19. Är det en riktigt snygg, långlevad och funktionell belysning du söker, styr i så fall dina fötter mot Växjö elektriska, de har verkligen ett brett sortiment och kunnig personal. Bara genom att besöka Växjös butiker, hotell och resturanger, så förstår man vart alla dessa snygga lampor kommer ifrån, helt enkelt den ljusa butiken.
_______________

RONNYS SYMASKINER
_______________
klostergatan 13. Kanske inte butiken jag tar med mina långväga vänner till, men är det en knapp, ett sidenband eller låt oss säga allt som kan tänkas behövas under en kreativ syjynta, så hittar du det här. Alla Sveriges städer skulle ha en sån här bra-att-ha-butik

_______________
 


PM OCH VÄNNER
_______________
  
Storgatan 22-24. Detta är våran närmsta krog. Vi behöver bara gå ut genom grinden och ta 7 långa kliv så hälsas vi välkomna till denna Växjö-pärla. Inte illa med tanke på vilken prisbelönt restaurang vi har runt knuten. Ur White Guide 2012 får PM och Vänner 36/88p och rankas som Internationell Mästarklass. Med andra ord 10:e bästa restaurang i Sverige 2012, två placeringar ifrån Operakällaren (8) och fem från Kock och vin i Göteborg (5). Och som tidigare åren även vunnit pris för Årets Vinlista 2005, Årets serviceupplevelse 2007, Årets bästa restaurang utifrån matupplevelse 2010 och Årets Ekokrog 2011. Ska man gå ut i Växjö och äta och dricka gott, så är det hit man bör styra klackarna. För även om det är skralt i kassan för att ha råd med en trerätters i restaurangen, så är bistron bästa stället man sitter och dricker sin Wisby Weisse på, i alla fall om man frågar min sambo Oscar. Efter Visby förstås! 

_______________ 
PM BRÖD OCH SOVEL 
_______________
 
Storgatan 12. Med samma noggrannhet och kärlek som PM & Vänner, levererar PM Bröd och Sovel bröd, bakverk och efterrätter i toppklass. Väldigt mysigt bageri och konditori som på söndagar hamnar i ett skönt gung, då jazzbandet Hubert och vänner riggar upp sina glittrande instrument och får hela storgatan att kännas som man var i New Orleans. Fikar ni här, så glöm inte köpa med er deras egendesignade smörkniv Hajen.

_______________ 
 GRÄDDHYLLAN + KAFÉ DELUXE
_______________

Sandgärdsgatan 17. Gräddhyllan en riktigt gemytlig restaurang vi har bara runt knuten. Passar bra med tanke på att deras slogan är "en guldkant runt knuten" Riktigt mysigt och genuint ställe som får en att drömma sig bort i tanken hur Växjö lär ha sett ut förr. Jättegoda drinkar i vinylbaren! Vägg i vägg ligger Kafé Deluxe, de båda restaurangerna/barerna har nu slagits samman och blivit ett, de delar gemensamt på nattklubben i källaren, detta är en god start på en trevlig kväll.

_______________
 

GUSTO
_______________
Västergatan 6. Mysigt Café som här om året flyttade in i ny spännande lokal med en jättemysig innegård. Hit kommer jag och O gärna när det är slut på lördagsfika hemma, eftersom det är vårt kvartershak och dom har alltid något spännande vi vill testa. Förra veckan smakade jag fläderläsk från danska Søbogaard, nu vill jag smaka på allihopa. På deras hemsida kan man läsa mer om livets goda, de har även en webshop. Litet café med trogna kunder.
_______________HEMMA HOS OSS
_______________
  
Bäckaslövsvägen 2. Man måste vara Växjöbo eller helt enkelt ha turen att springa på denna undangömda kvarterskrog på Söder. Hemma hos oss är prestigelöst och småländskt hemtrevligt. I matsalen serveras småländsk tapas och till det skulle jag rekommendera dig att smaka en av de väl valda ölsorterna. Skulle det bli en för mycket en trevlig kväll så inakoderar du dig bara på B&B på övervåningen. Bör jag nämna att allt är ekologiskt och närodlat. Leta dig hit.

_______________

LINNÉTRÄDGÅRDEN
_______________
   
Vid Trummens västra strand. I Växjö när man ska motionera så säger man att man ska ta ett varv runt sjön, då menar man Växjösjön, säger man däremot att man ska springa en åtta, syftar man på en runda då man springer runt både Växjösjön och Trummen, man både springer i en åtta och det är ca 8 km runt båda. Vid Trummen ligger Linneträdgården, som i Chelsea Flower Show i London kammade hem guldmedaljen och sedan flyttades till Göteborgs botaniska trädgård tills den slutligen kom hem till Linnés hemtrakter igen. Det är Ulf Nordfjell som är skaparen bakom trädgården. Inspiration för den trädgårdsintresserade.

_______________

BOKHULTET
_______________
 
Norr om Södra Bergundasjön. Jag som flyttade ner till Växjö från nordliga bredgrader faschinerades vid första besöket i Bokhultet. Alla dessa böcker jag hade förväntat mig, men vart jag än tittade var det bara skog, en otroligt vacker skog med många promenadstråk.  

_______________
 

TELEBORGS SLOTT 
_______________ 
 
Slottsalén, intill sjön Trummen. Är man på en löprunda runt Trummen och letar sig in genom en vildvuxen slottsträdgård så kommer man till sist fram till Teleborg slott. Den stora skillnaden med det här slottet och många andra man har sett i Disneyfilmer så är det att man får gå in och värma sig, sätta sig kungligt tillrätta och äta söndagsbrunch. För två år sedan var jag på maskeradbal på slottet, det går inte finna bättre lokaler för det. Självklart kan man även bo på slottet och nu har även det öppnats ett café i Brygghuset.


Foto: Jenny Wik, bilder hämtade från PM & Vänner, Gräddhyllan Deluxe hemsida, mojito.blog.se
 _______________
 

0 kommentarer:

Post a Comment

northfolk All rights reserved © Blog Milk - Powered by Blogger