kruger national park

Saturday, January 19, 2013

KRUGER NATIONEL PARK
 _______________

Safari i Krugerparken, Sydafrika. Vi tog flyget upp till Johannesburg (Joburg i folkmun) och sedan tåget till Pretoria där vi stannade en natt för att sova några timmar tills transfern kom och plockade upp oss 05.30. Efter åtta timmar i en minibuss med ett gäng pensionärer från Argentina bakom oss så var vi äntligen framme vid portarna in till parken, en efter en hoppar ur bussen vid olika bevakade grindar där stora Land Rovers väntar på att ta dem med till olika lodger. Till sist blir det vår tur, vi hoppar in i ännu en minibuss och här börjar, som vi inte vet då, en lång resa in i bushen, det fanns stunder jag tvivlade på att vi skulle komma fram. Vår afrikanska chaufför skrattar medan vi i baksätet flyger runt mellan sätena, den sandade vägen vi färdas på har regnat bort, men det verkar inte hindra våran glada chaufför. Vi fortsätter in i bushen och vår chaufför frågar oss om vi är gifta, ett skrattande nej hörs från baksätet, självklart blir vi ju tvungna att ställa frågan tillbaka, hör och häpna, vår chaufför var ännu inte gift, men han hade betalt fem tusen av de R125.000 som just hans fru kostade, jag höll på att sätta äpplet i halsen när jag fick veta att priset varierar på hur vacker hon var, och om hon hade något arbete. Det måste tilläggas att han i elva års tid har uppvaktat sin kommande fru, men inte haft råd att betala för henne till hennes familj eftersom han blivit tvungen att köpa en bil (så han kan jobba mera). Jag låter det sjunka in och börjar genast tänka på mitt pris, blond tjej med arbete och bil, jag lär ju kosta en förmögenhet! Vad som skulle dra ner priset är väl dock mitt pedanteri och min bacillskräck, som för övrigt nästan är botad. Finns inte utrymme för finkänslighet när man reser som vi gör, men tacka vet jag handsprit.
Väl omskakad och med glatt humor rullar vi in på "parkeringen" till lodgen vi ska bo på, denna munterhet dunstar snabbt bort, som en vattenpöl i öknen, när jag på riktigt förstår vart/hur/under vilka omständigheter vi ska bo i tre nätter. Jag vet att jag någon gång i somras godkände ett boende O hade hittat, bilderna visade ett safaritält uppbyggt på plintar och en bambuinredd toalett, lite Tintin stuk över det hela, spännande. Vad jag nu möts av, efter att inte ätit på hela dagen, är ett klaostrofobiskt blött tält med ett plankgolv med så breda springor att jag ser bara marken, en baggis för ormar, spindlar och skorpijoner att ta sig genom. Och nu vill jag inte bara krydda storyn utan vara på det klara med att ni förstår att dessa djur hemma i oskyldiga Sverige är som en prick i rymden i jämförelse med dessa, och till råga på allt, man har ingen aning om vilka som är giftiga. Lite lätt panikslagen börjar jag se mig omkring efter potenciela hot. Hur kunde jag ha missat att det var en lodge utan elektricitet, elstängsel och som följd innebar att vi blir tvungna att transporteras de 50 meter från tältet till huset där vi åt, av en guide med gevär kvällstid. Jag börjar rannsaka min och O:s kommunikation med varandra, vart hade det gått snett? Vad det jag som jobbat för mycket och släppt på kontrollbehovet? Litade jag på den där varelsen som låg bredvid mig i sängen varje natt? Hade han förvandlas till Steve Erwin Jr? Jag svalde min oro och gick för att hälsa på gänget vid lunchbordet, tio gäster totalt, en hopsvetsad liten skara av olika nationaliteter. Ett glatt gäng som tillsammans med några öl och god mat lugnade mig i alla fall tills det var dags att hoppa upp i Land Rovern och sticka ut och möta de stora djuren.

Djuren vi ser under våra tre dagar på safari:
Elefant, Buffel, Lejon, Noshörning, Giraff, Gnu, Zebra, Gasell, Vårtsvin, Kameleont, Flodhäst, Falk, Örn, "Kudu", Spindlar i alla storlekar, Sköldpadda, enorma tusenfotingar, Sandorm, Skorpijon, "Serval", malaria Myggor och nattaktiva Grodor i poolen. Givetvis en massa djur/fåglar/växter jag inte kan namnet på men som är precis lika viktiga att nämna.

I skrivande stund sitter jag i Pretoria, välmående, glad över att jag inte klev på Afrikas giftigaste orm, Black Mamba, under våra safari till fots genom högt gräs med enbart tygskor på fötterna. Jag kommer då aldrig glömma dagen då vi under en walkingsafari får upp jakten på fem noshörningar, på ett led halvspringer jag genom tät bush med John (spårare), Trevor (vildmarksguide) och O framför mig, spindelväv i håret och en puls på 300, vi stannar och lyssnar, hör ett frustade och sedan är det som marken under oss vibrerar, det enda jag hör är att det är något riktigt tungt som springer, en hel hjord för att vara exakt, fåglarna har tystnat och jag vet inte åt vilket håll jag ska springa åt om nu det där tunga som jag hör väljer att gå till attack, vi tar upp jakten igen, nu är de nära, John och Trevor tecknar med händerna att vi ska vara tysta och hålla ledet, vid detta tillfälle existerar inga andra djur i Afrika, jag skulle kunnat hoppa över ett lejon utan problem, det enda djuret som upprymde hela mitt väsen var Noshörningen, ett kraftpaket på flera ton, och där stod dom, med bara några kamoflerande träd emellan, tills sist fick upp vitring av vår existens och valde att fly igen.
Det lär vara ett av de starkaste uppvaknade jag vart med om i naturen, genast kändes tältet på lodgen ofarlig och tryggt. Att dessa enorma djur väljer att fly, att faktiskt alla vilda djur flyr istället för att konfrontera oss, men när vi människor av okunskap går över gränser i djurlivet, får vi smaka på deras enorma kraft.

_______________


Foto: Jenny Wik och O
_______________

2 kommentarer:

  1. Vad fina bilder ni tagit, å vad intressant det verkar ha varit i djungeln, skulle velat varit med, men de små krypen är nog mest skrämande.Far.

    ReplyDelete
  2. Hej Jenny. Ja, just i dag kändes det aningens mer ok att sitta på jobbet och inte dela tält och noshörnings-spring med er. Jag glädjer mig att du fortfarande är vid liv :). DjungelJane, ta det lugnt nu och var rädd om dig, fortsätt att ha kul och lev livet! /Tarzan Svensson

    ReplyDelete

northfolk All rights reserved © Blog Milk - Powered by Blogger