jag testar andra sidan av ledet.

Sunday, May 26, 2013

JAG TESTAR ANDRA SIDAN AV LEDET
_______________
Då var smekmånaderna över och plånboken ekar tom. För att få våra arbetsveckor gjorda till den Nya Zeeländska staten, efter att ha rest runt i landet i två månader, så tänkte vi att vi ska allt bidra vi med, likt alla andra som beviljas arbetsvisum. Frukt och vinplantage, de bara skriker efter säsongsarbetare, det vallfärdas från jordens alla hörn och särskilt från europeiska länder där lågkonjunkturen har härjat en längre stund. Det är när man pratar med dessa människor man förstår att Sverige har klarat sig rätt bra, trots allt. Med en gapande plånbok finns inte läge att vara fisförnäm, det är bara att hugga i och tänka framåt som mamma brukar säga. Så vi sliter just nu på en fabrik som packar kiwifrukt, för ska jag vara ärlig så har jag aldrig upplevt sådan slitsam arbetsmiljö innan, och då har jag ändå hunnit testa lite av varje. Efter de två första dagarna trodde både jag och O att hjärtat skulle stanna, vi lovade hederligt och lovligt att tänka efter både en och två gånger innan vi beklagade oss över en jobbig arbetsdag hemma i Sverige. Även fast att jag vet att det spelar ingen roll vilket jobb man har så blir det för mycket ibland och balansen rubbas. Men på våra jobb hemma har vi i alla fall en facklig ombudsman, 40h vecka och bra betalt. Vi är bortskämda och vet vår rätt, här får vi bara rätta oss i ledet. Jag har ofta sagt det att ”vad skönt det hade vart att göra något helt monotont och slippa tänka”, jag tar tillbaka det, för jag visste inte vad jag pratade om. Men visst är det skönt att veta att när man lämnar jobbet så är jobbet klart, man kan inte göra mera, och givetvis är det roligt att ha O under samma tak. Men i längden, nä, då skulle jag lika gärna kunna steloperera mig i den mest effektivaste ställningen och låtas gjutas fast i golvet, likt en annan robot. Tråkigt nog finns ingen robot i den här fabriken och jag förstår varför Sveriges industri har utvecklas åt det hållet. Även om arbetstillfällena hade ökat drastiskt om vi inte hade vart så förbannat duktiga på att förenkla för oss, (förstå mig rätt, jag är en brinnande själ när det kommer till förenkling av livet) till och med här, på andra sidan jordklotet i en liten fabrik utanför Auckland, står det Made in Sweden på maskinerna, det säger ju allt. Husqvarna stoltserar i varje liten by vi har åkt igenom, och visst är vi stolta, tror aldrig jag har sagt namnet Husqvarna så många gånger som jag har gjort under vår resa genom Nya Zeeland. För på något sätt är man tvungen att läsa de skyltarna man känner igen högt, så inte O missar att det finns Husqvarna i Tukakoa och i Waimata, har dock inte sätt någon här i Pukekhoe, hade jag det så skulle jag inte tveka på att köpa en Husqvarna röjsåg, få jobbet gjort en gång för alla, förenkla och lindra alla ömmande ryggar och jämna kiwiträden med marken. Göra en stor kiwitårta och ringa japanerna som betalar 40kr frukten och säga att det är nya tider nu, det är äpplets år! Men i väntan på löning, pengar till röjsågen och grädde till tårtan, så är det bara att hugga i, skratta åt livserfarenheten och plåstra om fingrarna. Vi gör i alla fall rätt för oss.
_______________

_______________
Tom Dixons Fabrik-sparbössa hade vart det ultimata att samla slantarna i, hade det bara vart no-limit vikt på flyget när vi ska hem, så hade det inte vart en tvekan. Men nu har vi redan tre resväskor och två cyklar att kånka på. Så jag får vänta. Känns ända ganska ironiskt att resa runt med en tom sparbössa i resväskan, för i fabriken finns inget utrymme för sparande.
_______________

0 kommentarer:

Post a Comment

northfolk All rights reserved © Blog Milk - Powered by Blogger